A Color Country Character Book Tag

pixabay.com/Alexas_Fotos


          Здравейте, попаднах на този таг, докато разглеждах блога на Vichi Torres и много ми допадна.
         За какво става въпрос:                1. Избирате си няколко цвята.                2. Свързвате всеки цвят с определена държава.                3. Избирате си герой от тази страна  и пишете малко за него.


БЯЛ - ГЕРМАНИЯ

pixabay.com/videomaxic

       Бялото е цветът на невинността и красотата. Затова го свързвам с любима моя малка героиня Алеа от романа на немската писателка Таня Щевнер - "Алеа Аквариус. Повикът на водата". Алеа е тинейджърка, която като всяко дете на нейната възраст мечтае за по-интересен живот. Но за разлика от останалите на нея и е забранено да се доближава до вода, тъй като се смята, че тя има рядка болест, която се отключва, когато се докосне до водата. След години на живот изпълнен със страх от болестта и, Алеа все пак се впуска в приключение, през което ще открие, че водата за нея не е болест, а благословия.


</



ЧЕРЕН - РУСИЯ


pixabay.com/WikiImages
       Черният цвят означава смърт, терзание, нещастие. Няма как да не го свържа с всеизвестния роман "Престъпление и наказание" на Фьодор Достоевски. Родион Романович Расколников  се задушава от вътрешни терзания, заради убийствата, които е извършил. Погълнат от финансови проблеми, героят не вижда друг изход освен убийството на своята лихварка. Нейната сестра също става негова жертва, но напълно неволно, тъй като става свидетел на престъплението. Това, което извършва Родион не само не решава проблемите му, но и ги задълбочава повече. Героят е измъчван от вина, която не му дава спокойствие и страх от това, което е извършил.


ЖЪЛТ - АНГЛИЯ


pixabay.com/diego_torres
       Жълтият цвят носи позитивизъм и положителни нагласи. Това определено насочва мисълта ми към Тери Пратчет и неговите "Вещици в чужбина". Маграт( добрата и позитивна вещица), Леля Ог ( разбираща всичко, особено чужди езици) и Баба Вихронрав ( мърмореща и все намръщена, но с голямо сърце) се впускат в поредица от приключения, които ще ви накарат да се смеете от сърце.


Вещици в чужбина



ЗЕЛЕН - АМЕРИКА

pixabay.com/Free-Pfotos
        Зеленият е цветът на растежа, промените и развитието. Точно преди ден завърших трилогията на Дебора Харкнес - "Аз, вещицата". На този цвят отговаря главната героиня Даяна, която за кратко време научи много неща за себе си, промени своите виждания и претърпя огромно развитие. От жена, отхвърляща своите способности, Даяна се превърна в силна и могъща вещица.



СИН - БЪЛГАРИЯ


pixabay.com/GlenStobbs
     Докато червеният цвят означава енергия, енергичност, здраве и жизненост,то синият е пълната му противоположност. Този цвят и неговото значение ме пренесе в онова "Добавено лято" на Евгени Черепов, чийто герой Лъчезар се прибира в България след дълги години гурбет изпълнен с носталгия по отминалите тук лета. Героят преживява всеки свой спомен много емоционално. Но самият край на книгата е ..., поне за мен беше абсолютно неочакван и тъжничък.




Дано ви е било интересно! Благодаря на Vichi Torres, за тага който е измислила. 

Публикуване на коментар

2 Коментари

  1. Здравей Ели! ❤
    Толкова се радвам, че си отделила време да направиш тага ми!
    Страшно ми беше интересно да прочета твоята гледна точка, относно цветове-държави!
    Зарадва ме много! Благодаря ти!
    Поздрави!:)
    ~Вичи~

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави и от мен. Тагът ти е много интересен. Очаквам следващия :)

      Изтриване