"Нощна сянка" от Дебора Харкнес (Аз, вещицата книга 2)

Нощна сянка Нощна сянка by Deborah Harkness
My rating: 4 of 5 stars

Като историк дълбаех в миналото, а като вещица, можех да го посещавам.
      В първата книга от поредицата, авторката ни запознава с  Даяна ( вещица, която не е открила още своите способности, а и не желае да го прави) и с Матю ( вампир на повече от 1500 години, който се влюбва в нея, но не е готов да и разкрие своите тайни). 
  Двамата започват да вярват, че съдбата им е предначертана, когато попадат на част от ръкопис, заради който ще бъдат преследвани от други свръхестествени същества. Даяна е тази, която може да разгадае ръкописа, но все още не знае как и защо. Тя трябва да се освободи от невидимите окови, които я правят бездарна вещица и да отключи истинския си потенциал.  Така, във втората книга, заедно с Матю се отправят на пътешествие назад в далечното Средновековие, където се надяват да намерят вещица, която да помогне на Даяна да открие същността си и да я обучи във вещерския занаят. Също така искат да открият и толкова търсения ръкопис Ашмол 782, заради който се обърка живота им. 
          "Нощна сянка" продължава историята на Даяна и Матю, но вече в друго време - в далечната 1590 г., времето на Елизабет I. 

Не спираме да се докосваме до миналото по начини, които задължително ще оставям следа в настоящето.
      Докато за Матю животът в средновековен Лондон е вече изживян и познат, за Даяна прекрачването в това друго време, за което само е чела, е едновременно вълнуващо и плашещо. Тя силно желае да намери вещица, която да я обучи. Но ако в началото е имала големи надежди, те бавно започват да се разколебават. Градът е пълен със същества като нея, но колко от тях са склонни да и помогнат? Тези мисли заедно с тревогите около търсенето на Ашмол 782 подържат напрежението в книгата.
         Матю и Даяна ще останат в миналото много повече, отколкото са си мислели. С живота си там, те несъмнено ще внесат промени в настоящето, но какви ще са те - вероятно се разбира в третата книга от поредицата.
         Даяна се запознава с приятели и близки на Матю, които се оказват все известни на историята личности. Тя ще се докосне до онази част от миналото, която ни е почти непозната - личният живот, всекидневието, вълненията на хората, живели преди няколко века.  Като историк, това за нея е една сбъдната мечта. Но тя е вещица и то с огромна сила, за която  другите същества знаят и желаят, затова Даяна не може да се довери на всеки. Трябва да бъде много внимателна, ако иска да оцелее. Неотлъчно до нея, Матю бди за нейния живот.Тайните, около вампира една по една започват да се разплитат,но колко още може да понесе едно сърце? Отношенията между двамата, не веднъж ще са поставени под въпрос и подложени на изпитания. Но както се казва: " Има ли нещо по-силно от любовта?"
           Първата книга ми беше с една идея по-интересна от тази. Може би, защото там се запознах с героите и се опитвах да ги разбера и опозная. Затова във втората част очаквах вече същинското действие, по -голямо разгръщане на сюжета, повече динамика.
           И тук напрежението е поносимо. Всъщност, то се внася единствено от тревогите и страховете на Даяна. Много пъти очаквах в някой момент да се случи нещо, което да раздвижи разказа, но оставах разочарована.
        Историята ми харесва, интересна ми е, но Харкнес е разтеглила романа малко повече. Много говорене, малко действия. С дългите описания този път, авторката се е справила, т.е. понамалила е обема им. Разбира се, описанията на средновековните градове са придружени с доста подробности, но това го отчитам като плюс, защото така в съзнанието оживява една картина от миналото, за която само сме слушали, чели и гледали документални филми ( аз понеже съм фен на History Channel, всичко свързано с историята ме интригува и вълнува).
        С няколко изречения ще обобщя, че ако сте прочели първата книга, трябва да прочетете и другите две, за да завършите историята. Идеята на поредицата е интересна. Това, че има малко забавено темпо, не бива да ви спира. Всеки любител на фентъзи литературата ще оцени романът в три части на Дебора Харкнес подобаващо.

Публикуване на коментар

0 Коментари