16 октомври 2016 г.

"101" - забавна игра на карти

     На тази игра с карти ме научи моят дядо. Много обичахме да  я играем. "101" - нарича се така, защото това са точките, които трябва да се съберат, за победа. Сега ще ви обясня правилата на играта.   
      Играе се със всички карти. Раздават се по шест на човек и четири се слагат за пазар. Всяка карта си отговаря на стойността, която е, като асото се смята за 11 и за 1. Играта, всъщност, представлява проста математика. Всичко, което трябва да се прави е да се смята.
   Например, на пазара има петица, четворка, асо и дама. Започва смятането. Петица и четворка правят деветка. Ако имаш 9 взимаш двете карти и заедно с твоята ги отделяш на една страна. Четворка, петица и асо - десsтка, асо и дама - поп ( отговаря на 14), асо и девsтка - 10, асо и четворка - 5. Ако имате петица вземате асото, четворката и петицата, която е на пазара и т.н.
      След като свършат картите в ръцете се раздават по нови шест и така, докато свършат всички карти. Който вземе целия пазар, печели една точка допълнително. Например, ако на пазара има асо, четворка, петица и десятка, а вие имате десятка в ръката - вземете всички карти от пазара. Тогава другият слага карта от своите за пазар и ако насрещният няма с какво да я вземе - слага и той.
     Който има повече карти в края на играта печели допълнителна точка. За точка се броят всички карти от 10 нагоре, като асото се брои за 2 точки.
      Ами, това е!
     Играта е много лесна и интересна!
     Забавлявайте се !


Няма коментари:

Публикуване на коментар