"Чест" от Елиф Шафак в цитати


     За мен, "Чест" е роман, изпълнен с много мъдрост. Бих го описала само с едно изречение - "Раняваме най - силно хората, които най-много обичаме!"
     Основната тема е престъплението. Убийство в името на честта. А как героите от романа разбират понятието чест?
" Лишат ли те от честта ти, все едно си мъртъв. Вече не можеш да вървиш по улицата, освен ако не свикнеш да не вдигаш очи от паважа....Раменете ти ще са смъкнати, юмруците - стиснати, очите ти - хлътнали в орбитите, цялото ти същество ще е безжизнена пихтия, смаляваща се ден след ден под напора на клюките....ще вехнеш в собственото си ъгълче като изсъхнал плод."
     Книгата започва с родословното дърво на героите. Основна е фигурата на Пембе - малкото селско момиче, което мечтае да види света.
" Опитваше се да избяга и от скуката, от невзрачността, от невъзможността да изживее живота си така, така че той да е значим и да се помни."
     Нейната история се разказва от дъщеря и Есма.
"Майка ми умря два пъти. Обещах си да не допускам историята и да бъде забравена."
     Тя започва от раждането на Пембе в малко кюрдско селце, през живота и в Англия до самата и смърт. Една история за болка, раздяла и кръв. И всичко в името на честта!
     Извадила съм още няколко цитата от романа, с които авторката описва характерите на своите герои, техните страхове, както и цялата и творба.
" Подобно на скитащите племена, думите нямаха постоянен адрес. Пътуваха на длъж и на шир, пръснати по цялата земя."
"Няма мъдрост без глупост! Както няма гордост без позор!"
"Нищо не може да те предпази от онова, което носиш в себе си!"
"Ако хората знаят, че носиш сърце от стъкло, ще го разбият!"
" Където и да отидеш по света, има едно правило, което си остава същото: победителите винаги побеждават, губещите - губят!"
"Видеха ли красива жена, хората не си представяха как косата и ще изгуби блясъка си, а кожата и ще се сбръчка и ще увисне...Вместо това вземаха този специален момент и го разтягаха до вечност в своето съзнание. Хората отказваха да видят красотата такава, каквато бе всъщност: крехка снежинка, паднала върху черното кадифе на времето!"
" Мразим най-силно тези, които най-силно обичаме!"



цитати: от романа

View all my reviews 

Публикуване на коментар

0 Коментари