"Роксолана" от Павло Загребелни

Роксолана
     "Оживя, за да се бори и побеждава. Всички!"

     Този роман пленява съзнанието, не със стила на писане, не толкова със съдържанието си, а с настроенията, мислите и духа на една личност, която авторът се е опитал да пресъздаде чрез исторически документи, писания и архиви.
     "Роксолана" е исторически роман и разказва за живота на едно младо украинско момиче, пленено и след това продадено на султанския харем, което се превръща във жена, достигнала върховете на Османската империя и оставя в нейните летописи своя отпечатък.
     Разказвайки за живота и, Павло Загребелни се е опитал да проникне в нейната същност, да отгатне нейните мисли, страхове и желания.
     Александра, Настася, Роксолана, Хурем, Хасеки - с тези имена, украинката става известна в цяла Европа, още по своето време.

     " Коя е тя - Хурем или Настася? Кое ще надделее и дълго ли време тя ще бъде в тази неестествена раздвоеност, когато миналото и е отнето завинаги, а настоящето е призрачно, неопределено и тревожно."

     Писателят е искал да проникне в съзнанието на тази жена, да ни разкрие един друг характер, различен от описвания навсякъде. Той описва животът и като низ от страхове, тревоги, желание за свобода и отмъщение. Роксолана е представена по - скоро като мъченица, а не като силна, властна, коварна и всемогъща жена.

"...Всичко стана така, както си мечтаеше някога малката робиня Хурем, всичките и желания се сбъднаха, дори и най-дръзките. Но беше ли станала по-щастлива и по-свободна?"

     Авторът е събрал и включил в своята творба автентични писма, писани от Роксолана, както и откъси от нейни стихове, чрез които да можем да надзърнем в нейната душа и да разберем нейните чувства.
     Аз харесах тази жена. Харесах ореола от неопределеност, с който е известна фигурата и. Харесах я и и се възхитих. Животът и не е бил лек, но тя е притежавала сила на характера, с която е преодолявала трудностите през него. Харесах и този роман, който максимално се опитва да ни доближи до истината и да ни разкаже за живота на една силна, умна и борбена жена.


Публикуване на коментар

0 Коментари