Да изпием по кафенце

   

    Наскоро прелиствах книгата " Всичко за кафето" от Н. Пучеров и реших да споделя с вас някои интересни факти за тази моя любима напитка.
     Най-различни са легендите, които се носят за неговото откриване. Според една, шейх Омар, който е бил лекар и свещеник, се е отдал на отшелничество в една пещера. Покрай нея често прелитали красиви птици и той все се опитвал да ги хване. Веднъж, в поредния си опит, успял само да вземе в ръка няколко плодове, които птиците пренасяли в краката си. Той ги използвал за приготвяне на своите отвари, с които лекувал болните. Оказало се, че тези плодове са лековити и шейх Омар бил провъзгласен за светец. А това били плодовете на кафеените дървета.
    


    Друга легенда разказва за един овчар, който пасял кози и му направило впечатление, че когато те ядели от храстите, които растяли по склоновете на планината, ставали необичайно "игриви". Той разказал за това на местния игумен, който решил да събере от тези храсти плодовете им, с които направил отвара. И когато монасите започнали да пият от нея, те много по-леко издържали на дългите нощни молитви.
      Разбира се, това са легенди. Но кафето, определено, се е използвало още в древните векове.   Дори се смята, че първоначално е било част от  храната на африканските племена. Те използвали плодовете му като ги смесвали с мазнина. Така, по време на лов, когато дълго отсъствали, ядели от тази смес. Маста в нея им осигурявала достатъчно калории, а кофеина - енергия и издръжливост.
      
  Кафето е започнало да се употребява като напитка след 1200 г.(приблизително). Приготвяло се е от обвивката на кафееното зърно. По-късно са започнали да се изпичат и самите зърна. 
      Зърната на кафето в суров вид имат зелен цвят. След изпичането им се отстранява водата от тях, кристализира се захарта и по този начин, те добиват познатия ни кафяв цвят. Трапчивият вкус пък идва от киселините, които се съдържат в плода, а горчивият - от танините(органичните вещества в него).
     Кафеените дървета обикновено достигат до 4-5 метра височина. Листата им са тъмно зелени и лъскави. Плодовете им са червени или синьо-черни. Вътре в тях се намират самите кафеени зърна, които са покрити със сребърна обвивка. Тези дървета виреят при температури то 13 до 27 градуса и трябва да са в сянката на други дървета, защото не обичат пряката слънчева светлина. От едно дърво се събират около 3 кг. зърна за една година.
     Чаша кафе сутрин ободрява и повишава трудоспособността. Това се дължи на кофеина в него. Но трябва да се внимава с неговата употреба, защото в малки количества тонизира, а в големи - подтиска.
     Чаша кафе вечер може да доведе до безсъние. Сънят възниква в резултат на задържане на клетки  в кората на мозъка, а кофеинът подтиска този процес.
     Кафето се е използвало от много отдавна и като средство против главоболие.
     В малки количества, приемани от здрав човек, кафето е безвредно. Но трябва да се приема умерено. Не всеки може да си позволи тази благоуханна напитка. Има заболявания, при които пиенето на кафе може да влоши здравето на човек. Затова, за хора, на които е противопоказно да пият кафе, се препоръчва безкофеиново или негово заместител.
     А сега, да изпием по кафенце? :)


източник: книгата "Всичко за кафето", Н.Пучеров,изд. "Земиздат", София, 1989 г.
снимки: Eli M

Публикуване на коментар

0 Коментари